Eigenlijk weten we allemaal wel dat we van stress klachten kunnen krijgen. Stel je hebt hoofdpijn en stress. Je lost je hoofdpijn niet op en de stress ook niet met een pil of een bezoek aan de fysio. Als je niets aan je stress doet, kunnen je klachten daarna gewoon weer terugkomen.
Wat is stress?
Letterlijk betekent het druk of spanning. Stress is een normale reactie van je lichaam. Het helpt je om te functioneren. Stress kan gezond of schadelijk zijn. Gezonde spanning helpt je om te presteren. Het maakt je alert en geconcentreerd. Als er meer belasting is dan je aankan, is stress schadelijk. Als dat aanhoudt, kan je daar klachten van krijgen.
Bij stress denken we vaak aan mentale – of emotionele stress. Bijvoorbeeld door verlies, omdat je te druk bent met je werk, door je financiën of relatieproblemen. De belasting kan ook te hoog zijn door iets lichamelijks. Zoals door trauma, bovenmatige inspanning, een ongeval of een val. Stressvoorbeelden met een chemische oorzaak zijn virussen of bacteriën, bloedsuikerspiegel, luchtverontreiniging, ongezond eten, straling of een kater.
Hmm, als je dat rijtje zo ziet … dan kan je zowat van alles wel klachten krijgen.
Gelukkig is de balans meestal goed.
Waarom een lichamelijke aanpak alleen niet werkt
Vaak wordt gekozen voor alleen een lichamelijke benadering. Het lichaam wordt gezien als een machine. Als er iets mis is, is dat een probleem met de mechaniek. Dat kan heel nuttig zijn. Bij acute situaties, zoals verwondingen of infecties is het belangrijk om de lichamelijke symptomen te behandelen. Een snelle oplossing is dan nodig.
Chronische klachten door stress zijn geleidelijk ontstaan. Hier spelen onbewuste processen. Stresshormonen (adrenaline, cortisol) worden geactiveerd doordat je systeem reageert alsof er een levensbedreigende situatie is. Dat maakt je klaar om te vechten, vluchten of bevriezen. Dat is nuttig, zodat al die energie naar je spieren gaat om te vechten voor je leven. Vroeger was dat de sabeltandtijger en nu is het je baas of het journaal. Als dat langer duurt en chronisch wordt, maakt je lichaam steeds angststoffen aan. Je concentratie daalt, je geheugen werkt minder, je haalt minder voedingsstoffen uit je voeding en je immuunsysteem raakt aangetast.
Daarom kunnen hele gezonde mensen ook ziek worden.
Een holistische benadering is sowieso waardevol. Je bent meer dan een machine. Je bent hier voor een betekenisvol bestaan en niet alleen om te leven en te overleven tot je overlijden
Wat kan je zelf aan je stress doen?
Als er meer belasting is dan je aan kan, kijk dan naar je belasting. Als je je werk niet afkrijgt in je 40-urige werkweek en je hebt daar last van, dan is er teveel werk. Ongetraind een lange afstand hardlopen, is stressvol voor je lijf. Door de stress van een grote lichamelijke inspanning zijn zelfs getrainde lopers na een marathon vatbaarder voor een verkoudheid.
Ga luisteren naar je lichaam en voel wat goed is voor jou. Waarvan krijg je rust in je hoofd en lijf? Doe daar dan meer van. Naar buiten de natuur in, mediteren, werken aan een negatief zelfbeeld, kijken naar gedachten en emoties? Een cursus mindfulness voor een bewuster leven?
EFT om aan je stresspatronen te werken?
Het allerbelangrijkste is de regie nemen over je gezondheid. Een slachtofferrol maakt je slachtoffer van je leven. Neem de leiding, onderzoek, experimenteer en doe wat goed is voor jou!
We hebben vaak de neiging om buiten onszelf naar oplossingen te zoeken. Dat maakt je afhankelijk van iets buiten jezelf. Je bent zelf de sleutel.
Je kunt zelf meer dan je denkt!